Letnie ciasto malinowo-porzeczkowe z galaretką

lipca 13, 2017

Nie mogę się oprzeć i idziemy na targ, kiedy załatwiam sprawy na mieście. Nie potrafię sobie odmówić widoku soczystych, świeżych owoców i warzyw. Uwielbiam ten widok, zapach i przede wszystkim smak. W głowie mam już pomysł co z nimi zrobię, jak je przygotuję i podam. Kupujemy ogórki, z których mama zrobi małosolne, a ja biorę resztki truskawek, maliny i wyczekiwane porzeczki. Truskawki trafiają do jaglanki, a z reszty powstaje przepyszne letnie ciasto malinowo-porzeczkowe z galaretką.


Letnie owoce kocham. Chyba nigdy i nikt tego nie zmieni. Ubolewam, że sezon taki krótki i boje się, że nie wykorzystam go w pełni. Tyle rzeczy chciałabym ugotować i upiec, więc jak tylko mam czas.. nie zastanawiam się dwa razy i siedzę w kuchni ;) Czekałam na porzeczki, szczególnie czerwoną, ją lubię najbardziej. Ostatnio skorzystałam z okazji i w czasie wizyty u wujka na wsi nazbierałam sobie całą miseczkę prosto z krzaka. Taka jest najlepsza!
Przygotowałam ciasto z lekką malinowo-porzeczkową pianką na bazie śmietanki i owocową galaretką. A wszystko to na miękkim, słodkim biszkopcie. Nieskromnie przyznam, że ciasto jest pyszne.



Ciasto dodaję do konkursowej akcji „Cukier z głową". Nie jestem przeciwnikiem białego cukru i wykorzystuje go w swojej kuchni. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o kampanii „Uczymy się słodzić” zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl


Ciasto malinowo-porzeczkowe z galaretką


SKŁADNIKI

BISZKOPT:

• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżki cukru białego Diamant
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA OWOCOWA:

• 500ml śmietanki 36%
• 5 łyżek cukru białego Diamant
• 400g malin
• 400g czerwonej porzeczki
• galaretka z owoców leśnych

WARSTWA Z GALARETKĄ:


• 50g malin
• 50g czerwonej porzeczki
• galaretka z owoców leśnych


PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby masa nie opadła.
Spód tortownicy (24cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 st. C.

MASA OWOCOWA
Maliny, porzeczki i cukier wsypujemy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut. Wyłączamy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Odkładamy do ostudzenia (masa nie może stężeć).
Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą owocową.

Masę wylewamy na zimny biszkopt, wkładamy do lodówki na 3 godziny do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę: 400 ml wody zagotowujemy, wsypujemy proszek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.

Na zastygłą piankę owocową układamy owoce, wlewamy zimną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!









Cukier z głową

Może Cię zainteresować również

0 skomentuj